Hoe meet ik mijn ringmaat?

HOE MEET IK MIJN RINGMAAT?

Put a ring on it! But first, make sure it fits. Een ring moet er tenslotte niet alleen goed uit zien, maar ook goed zitten. Het is gelukkig niet moeilijk om zelf je ringmaat op te meten. Lees gauw verder voor alle ins en outs!

Bestaande ring

Er zijn verschillende manieren om je ringmaat te meten, maar de makkelijkste is om een bestaande ring te pakken die je goed past. Leg deze plat op tafel en meet met een liniaal de binnenste doorsnede van de ring. Zorg ervoor dat je de buitenste rand niet meeneemt. Het aantal millimeters is je ringmaat. 

Omtrek vinger

Heb je geen bestaande ring die je goed past? Geen zorgen! Je kunt je ringmaat ook bepalen door de omtrek van je vinger te meten. Pak een touwtje en draai deze om je vinger ter hoogte van waar je je ring wilt hebben. Zorg dat het touwtje niet te strak om je vinger zit, zodat het nog voldoende ruimte heeft om over je knokkel te glijden. Markeer het punt waar het touwtje bij elkaar komt. Leg het touwtje plat op tafel en meet met een liniaal tot de markering. Kijk in onderstaande tabel welke ringmaat bij de omtrek van je vinger past.

De perfecte fitting

Je hebt de perfecte ringmaat te pakken als de ring gemakkelijk over je knokkel gaat, maar vast genoeg zit om niet af te glijden of draaien. Je moet een beetje wiebelen om de ring weer af te krijgen. Twijfel je tussen twee maten? Neem dan de grotere maat.

Aandachtspunten bij het opmeten

Er zijn een aantal zaken waar je bij het opmeten van je ringmaat rekening mee moet houden.

1. Type ring
Dikkere ringen zullen strakker zitten dan dunnere ringen. Heb je dus een dikke ring op het oog? Kies dan een hele of een halve maat groter. Ringen met (grote) edelstenen hebben door hun gewicht sneller de neiging om te draaien. Bij deze ringen is het extra belangrijk om nauwkeurig je ringmaat te meten.

2. Temperatuur
Bij koud weer zijn je vingers slanker en bij warm weer zwellen ze juist op. Meet daarom altijd je ringmaat bij een normale temperatuur.

3. Moment van de dag
Over het algemeen zijn je vingers ‘s ochtends dikker dan ‘s avonds. Meet daarom je ringmaat in de middag.

4. Dieet
De dikte van je vingers kan behoorlijk fluctueren als gevolg van zout- en vochtinname. Het is dus niet verstandig je ringmaat te meten vlak nadat je een zak chips hebt leeggegeten. 😉

5. Rechts of links
De dikte van je vingers aan je linker- en rechterhand zijn niet identiek aan elkaar. Als je rechtshandig bent, is de kans groot dat de ringvinger aan je rechterhand iets dikker is dan die van je linkerhand. Meet daarom altijd je ringmaat aan de vinger waaraan je de ring gaat dragen.

Heb je de ring ontvangen, maar zit -ie toch niet helemaal als gegoten? Geen zorgen, de meeste ringen kunnen alsnog op maat worden gemaakt. Neem contact op via info@lot96jewellery.com en dan bespreken we de mogelijkheden!

Winkelwagen