HOEVEEL KOST EEN CUSTOM MADE RING?

Wanneer je overweegt een custom made (verlovings)ring te laten maken, ben je waarschijnlijk ook benieuwd naar het prijsverschil met een ‘kant en klare’ ring uit de winkel. Om deze vraag te kunnen beantwoorden is het belangrijk om eerst te verhelderen wat we nou eigenlijk bedoelen met een custom made ring.

Wat is een custom made ring?
Een custom made ring wordt vanaf begin af aan voor jou ontworpen en gemaakt. We starten met een handgetekende schets waarbij elk onderdeel volledig op jouw wensen en voorkeuren wordt aangepast. Een custom made ring zal nooit worden gereproduceerd. Er is maar één exemplaar van. Echt maatwerk dus. Een custom made ring is dé oplossing voor iedereen die niet kan vinden wat –ie zoekt, omdat alle andere ringen er hetzelfde uitzien.

Een custom made ring is dan ook niet hetzelfde als een ‘customizable ring’ waarbij slechts enkele details van een bestaand ontwerp worden aangepast. 

Hoeveel kost een custom made ring?
Nu we weten wat een custom made ring is, kunnen we door naar dé vraag die iedereen heeft: Hoeveel kost het? Bij LOT96 is de startprijs voor een custom made ring €500,-. Omdat elke custom made ring nog niet eerder is gemaakt, is het lastig een offerte te geven voordat we een vrijblijvend ontwerp gesprek hebben gehad. Wel geldt voor elke custom made ring dat er een aantal factoren zijn die de prijs sterk beïnvloeden. Hier kun je dus rekening mee houden wanneer je je aan het oriënteren bent op jouw custom made ring.

1. Type edelsteen
Het type edelsteen en de kwaliteit ervan is één van de belangrijkste factoren die de prijs van de ring beïnvloeden. Zo zijn diamant, saffier, smaragd en robijn de meest waardevolle edelstenen. De exacte waarde van een edelsteen wordt bepaald aan de hand van de volgende punten:

  • Karaatgewicht: Des te hoger het karaatgewicht van de edelsteen, des te hoger de prijs zal zijn. Je betaalt immers voor meer edelsteen.
  • Kleur: Hoe intenser en dieper de kleur van de edelsteen, hoe hoger de prijs zal zijn. Daarnaast zijn er een specifiek aantal kleuren en subtype edelstenen die waardevoller zijn dan anderen. Denk aan Kashmir en Padparadscha Saffieren, Paraiba Toermalijn en bi-color of ‘color changing’ edelstenen.
  • Slijping & transparantie: De wijze waarop de edelsteen is geslepen en de transparantie van de edelsteen is de laatste belangrijke factor die de waarde van de steen beïnvloedt. Over het algemeen geldt dat hoe minder inclusies de edelsteen heeft en hoe meer symmetrisch de edelsteen geslepen is, hoe hoger de waarde zal zijn.

2. Waarde van het goud
De waarde van goud is onderhevig aan de goudkoers en is dus variabel. Wel staat vast dat 18 karaats goud duurder is dan 14 karaats goud. Het gehalte puur goud in 18 karaats goud is immers een stuk hoger dan in 14 karaats goud. Ook is het gebruik van witgoud over het algemeen duurder dan geelgoud. Tenslotte is de hoeveelheid goud die voor de ring nodig is sterk van invloed op de prijs. Zo is een ring met een bandbreedte van 5 mm duurder dan een 2 mm brede band. Hetzelfde geldt voor de ringmaat: een ring in maat 20 is prijziger dan dezelfde ring in maat 15.

3. Complexiteit van het ontwerp
Last but not least: De complexiteit van het ontwerp is van invloed op de prijs van de ring. Het zal je niet verbazen dat een cluster ring met 20 edelstenen een stuk complexer is dan een ring met een enkele edelsteen. Hoe meer edelstenen er worden gezet, hoe meer arbeidsuren nodig zijn en hoe duurder de ring zal worden. Ook gravures en andere bewerkingen voeren de prijs omhoog.

Hoe je het ook went of keert: De hoeveelheid zorg en aandacht die aan een custom made ring wordt besteed ligt velen malen hoger dan bij een massa geproduceerde ring. Logischerwijs is dat dus ook iets waar je voor betaalt. Bedenk daarnaast dat je met een custom made ring ook een hoop bespaart: Je bent geen tijd en energie kwijt aan het eindeloos bezoeken van winkels, je hoeft geen uren te besteden aan online onderzoek én je voorkomt dat je geld besteedt aan een ring die toch niet naar smaak is.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw custom made ring? Neem dan vrijblijvend contact op en ik help je graag jouw droomring te realiseren!

Winkelwagen